Mart 20, 2013

NEVRUZ VE HAFT SİN


Nevruz kelimesi Farsça kökenli olmakla birlikte anlamı 'Yeni Gün' demektir. Nevruz bayramının olduğu gün aynı zamanda bahar mevsiminin de başladığı gündür. Baharla birlikte doğa uyanmakta ve yeni bir yıl başlamaktadır. Nevruz Farslar, Türkler, Azeriler, Kırgızlar gibi bir çok millet için ortak bayramdır ve değişik şekillerde kutlanır. Bizdeki en yaygın kutlama ateşin etrafında toplanma ve ateşin üstünden atlama ile olur. Bunun dışında ben çevremde daha özenli ve coşkulu bir şekilde kutlandığını hiç görmedim ta ki İranlı arkadaşım Negar ile tanışıncaya kadar. Kendisi ile tanışma hikayemi daha sonra mutlaka anlatırım. O benim Şems'imdir. Gelelim İran'daki nevruz kutlamalarına. Bir kere İslam dinine ait bir kökeni olmamasına rağmen nevruza çok önem veriyorlar. Hatta nevruzda on dört günlük bir tatil oluyor. Daha çok aileleri ile kutluyorlar. Ama bunların içinde beni en çok etkileyen haft seen geleneği oldu. Haft seen Türkçe yedi S demek. Buna göre salonlarının bir köşesine bir masa kuruyorlar ve üzerine yedi adet s harfi ile başlayan obje koyuyorlar. Bu objelerin her birinin farklı bir manası var. İşte bu yedi S şöyle;
Sib= elma= toprak
Sir= sarımsak= sağlık
Sekke= sikke= bol kazanç
Senced= iğde= sevgi
Sabze= yeşillik= bitkiler, bol ürün alma.
Somag= sumak= güneşin doğuşu
Samanu= semenu= bereket demek. Bu arada samanu onlara özgü bir helva, tam olarak açıklayamadı arkadaşım.
Bunların dışında başka objelerde koyuyorlar. Bunlar ve anlamları da şöyle;
Ayna= ışık, gökyüzü
Mum= ateş
Balık= hayvanlar,su
Kuran-ı kerim ve hafızın divanı dedikleri bir kitap.

Yukarıdaki fotoğraf arkadaşım Negar'a ait. Kendisi bloğumda paylaşmam ve hatırlamam için göndermiş bu fotoğrafı. Bizim kültürümüzde yok biliyorum ama sanırım seneye ben de hazırlayacağım bu sofradan. Arkadaşım Türkiye'den gitse bile arkasında ona ait bir şey bırakacak. Nevruzdan önceki günde balık yiyeceğim onun gibi.
Bugün bizim takvimimize göre nevruz değil ama hepimizin nevruz bayramı kutlu olsun. Baharla yani yeni yılla birlikte tüm dilekleriniz gerçek olur umarım.

4 yorum:

  1. Bu ozel sofrayi seninle paylasan arkadasina tesekkur ederiz.bu ve bunun gibi bircok konu hakkindaki paylasimlarimiz beni gercekten cok mutlu ediyor.sana ozeniyorum bir gun bende bir blog yapicam ve bu senin sayende olucak:)

    YanıtlaSil
  2. umarım yazarsın, çünkü senin gibi harika bir insandan öğrenecek çok şey var. Işığımsın:)))

    YanıtlaSil
  3. Ooo çok sert:) cok fena gaz verdin. biraz daha zamana ihtiyacim var....o gun geldiginde senden cok yardim istiycem...

    YanıtlaSil
  4. :))) emrinize amadeyim efendim...

    YanıtlaSil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...