Mayıs 22, 2013

PAZAR KLASİĞİ MANGAL VE ADANA KEBAP

 Eşim tam bir mangal hastası, bu yüzden kocaman taş bir barbekü satın almıştı ve kurmaları tam üç günlerini almıştı. Bildiğiniz çimento harç kardılar falan. Evimizin bahçeli olmamasına sevinmiştim çünkü eşim her pazar ailesinin evinin arka bahçesinde ızgara yapardı. Belki artık yapmaz dedim. Ne yazık ki hiç birşey değişmedi. Her pazar zorlaya zorlaya ızgara yapıyor. Birinin doğum günü mü var hadi ızgara yapalım, maç mı var hadi ızgara yapalım, aaa nefes mi alıyoruz hadi ızgara yapalım modundayız. Aslında bende ızgara et tüketmeyi seviyorum ama evin arka bahçesinde yapılan ızgarayı sevmiyorum. Bir kere kadın olarak oturman yasak. Masayı kur,köfteyi yap, salata yap,servis yap, çay koy, çay servisi yap...En son da bulaşıklar kalır, evin gelini olarak bana düşer hep de. Ne kötü gelin olmak!!!
 Bu sefer eşim yine kıyma ellerinden öper deyince, hemen atladım ''Adana Kebap yapacağım'' diye. Eşim dalga geçti ''Sen ne bilirsin Adana yapmayı diye. Bende ''Bekle ve gör''dedim. Çaktırmadan küçük bir araştırma yaptım ve çok kolay olduğunu gördüm. Riske girmemek için çok beğenilen köftemden de yaptım ki Adana beğenilmezse en azından köfteyle kurtarırım dedim.
 Bu arada eşimin yengesi ''közlenmiş patlıcan salatası ve bildiğimiz salatadan yaptı''. Adana kebap ve köfteyi kadın hazırlarsa sofrayı kurmak da erkeklere düşer. Onlar da sofrayı kurdu.
 Eşim meşhur soslu tavuğu hazırladı ve mangalı yaktı. Nasıl ama barbekü? Kocaman değil mi?
 Bu da meşhur tavuklar. Eşim gerçekten bu işi biliyor. Tarifini vermek isterdim ama vermem kesinlikle yasak. Kendi icadı sosu kimselerle paylaşmıyor. Ben tavuk sevmediğim halde bu tavuğu beğeniyorum.
İşte benim Adana kebaplarım ve köftelerim. Hemen tarifleri geliyor.
Adana Kebap Tarifi
Malzemeler:
Kıyma (yağlı), tuz ve kırmızı pul biber
Yapılışı:
Kişi sayınıza göre yarım, bir ya da iki kilo kıymayı yeterince tuz ile biraz su ekleyerek yoğurun. Acılık arzu ederseniz kırmızı pul biberi de ekleyin ve öyle yoğurun. Çok yoğurup vıcık vıcık yapışkan bir hale getirmeyin. Sadece malzemeyi karıştıracak kadar yoğurun.
 Daha sonra bir parça koparıp şişe takın ve işaret ve baş parmağınızla bastırarak harcı şişe yayın. İşte şekli de dediğim hareketle oluyor. Sonra ızgara da pişirin ya da fırında turbo ayarı olmadan 170 derecede 15-20 dakikada pişirin. İkisini de denedim, ikisi de harika oldu. Adana kebabıma bayıldılar. Bundan sonra Adana günleri düzenleyeceğiz. Ben acılı ezme, sumaklı soğan salatası, balon pide falan yapacağım. Yemin ediyorum Karadenizliyim ama damağım Adanalı, bu kesin. :DDD
Ve benim meşhur köftem. İçinde öyle ahım şahım bir malzeme yok aslında ama nedense benim köftem beğenilir ve ızgara günlerinde hep bana yaptırılır. Kayınvalidemin pabucu dama atıldı. :))
Köfte Tarifi
Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
Kırmızı pul biber
Tuz
Kekik
Bir adet küçük rendelenmiş neredeyse su gibi olmuş soğan(dişe gelmesin ve mangalda yanmasın diye)
Üç adet iyice dövülmüş sarımsak
Kimyon
Karabiber
Sıvıyağ
Yumurta
Gerekirse çekilmiş ekmek içi
Yapılışı:
Ekmek içi hariç tüm malzemeyi derin bir kapta iyice karıştırın ama yine vıcık vıcık yoğurmayın. Devirerek, malzemeleri daha çok karıştırmak amaçlı yoğurun. Çok yoğurmanız halinde macun gibi olur ve özellikle ızgarada çok sertleşmiş köfteler yersiniz. Dışı kıtır kıtır köftede hiç lezzetli olmaz. Sıvı yağı çok çok az ekleyin, kıyma çok yağlı değilse koyuyorum ben. Baharat miktarlarını da damak tadınıza göre düzenleyin ama kimyon eklerken dikkatli olun, fazlası çok acı bir tat verir. Yiyemezsiniz. Ben genelde çiğken tadına bakarım. Malzemeleri karıştırdınız ve baktınız ki biraz cıvık, o zaman az az ekmek içi ekleyerek yoğurun. Ekmek içi katmayı pek sevmem ben çünkü et tadını alıyor. En son bir kaseye koyduğunuz suya elinizi batırarak harçtan biraz alıp avucunuza koyun ve diğer elinizle pata pata vurarak şekillendirin. Sonra ızgarada pişirin. Izgarada veya fırında köfte pişirirken ateşin çok harlı olmamasına dikkat edin. Yoksa dışı kızarır, içi çiğ kalır, sonrada içi pişsin diye dışı iyice sertleşir. Bunlara dikkat ederseniz mükemmel olacaktır.
Afiyet olsun:))))

7 yorum:

  1. 3. resimdekileri download ettim, printer dan çıktı alıp kemirmeye başlıyorum hemen :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy deme yaa..:)) Sen bana adresini gönder eşimi ve mangalı sana kargoyla yollayacağım tamam mı? Jüpiter sapağıydı dimi?

      Sil
  2. ben de hep isyan ettim ulan iyi ki yeni gelinim bi yerde de misafir olamıyorum diye..ama şimdi kolayını buldum hamile kaldım! artık ben hariç herkes çalışıyo kendi evimde bile misafir gibiyim! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm güzel taktik ;) Fakat benim hamile kalmak için biraz daha zamana ihtiyacım var. O zamana kadar hizmete devam. :))))

      Sil
  3. tamam gecenin bu saatinde telef oldum ben :/ canım köfte çekti beee bende samsunluyum ama mersinde doğdum eşimde mersinli arada adanlıyıma der annesi tarafından :D oyle mumbar falan yemesemde bende severim o tarafı :D ellerne sağlık kolaymış adana ama adana eti özellikle bıçak arası iyi olur bide kuyrukmu iç yağmı bişiy karıştıyrıyorlar heralde yoksa içind ebişiy yok ayarını tutturmak önemli heralde tam bilemesmde ;) eellerine sağlık mmmm :*

    YanıtlaSil
  4. Zırh kıyması ve iç yağ lazımda nerden bulalım onları be yaw..:))) Bu ev yapımı Adana. Bunu bulduklarına şükür :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D doğrusun :D migrostan aldık bi deneyelim diye sözde adana idi ama yok kenarından bile geçememiş :/ bundan alayım ben :D

      Sil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...