Mart 21, 2013

KARAKIZ KEKİ

Ben dişim yüzümden yalnızca çorba ve muzla beslenebilirim fakat siz bu güzel tattan mahrum kalmayın. Yapın, yiyin, yedirin efendim... 
Şimdi gelsin malzemeler;
  1. 4 adet oda sıcaklığında yumurta,
  2. 2 su bardağı şeker,
  3. 1 su bardağı sıvıyağ,
  4. 2 su bardağı süt,
  5. 2 paket kakao,
  6. 1 paket vanilya,
  7. 1 paket kabartma tozu,
  8. Bir tutam tuz,
  9. Alabildiği kadar un.
Tarif çok basit fakat bazı püf noktalarına dikkat etmek kekinizi daha güzel bir hale getirecektir.
Yapılışı: 
Öncelikle yumurta, şeker ve tuzu mikser yardımıyla iyice beyazlaşana kadar çırpıyoruz. İyi çırpmak önemli. Çünkü yumurta ve şekeri iyi çırptığınız takdirde şeker iyice eriyecek, kek sünger görünümünde pişecek ve daha iyi kabaracaktır.
Daha sonra içine sıvıyağ ve sütü ekliyoruz. Üzerine kakaoyu eliyoruz ve iyice çırpıyoruz. Kakaoyu elemeden koyarsanız, mutlaka topaklanır, iyice erimez. Bu durum kekin tadını ve görüntüsünü etkileyecektir.
Yukarıdaki işlemler bittikten sonra elimizdeki karışımdan büyük bir bardağa (ben promosyon verilen bira bardaklarından kullanıyorum) koyup, bir kenarda bekletiyoruz. Bu karışımı ayırma amacımız daha sonra keki ıslatmak. Ben çok ıslak olmasını istediğimde daha çok karışım ayırıyorum, böyle olunca kek daha az oluyor ama iyice ıslanıyor.
Karışımdan bir bardak ayırdıktan sonra geriye kalan karışıma vanilya, un ve kabartma tozunu eliyoruz. Artık bir kaşık ya da spatula yardımı ile iyice karıştırıyoruz. Kıvamı çok koyu olmamalı, genelde yukarıdan dökerken katmer katmer dökülmesi kıvamının olduğu anlamına gelir.
Yağladığımız fırın tepsisine karışımı döküyoruz ve 200 derece fırında 10 dk kabarttıktan sonra, fırını 170 dereceye düşürüp 10 dk daha pişiriyoruz. Ben bu kekte kalıp kullanmıyorum bence düz bir tepside pişirip, keserken şekillendirirsek daha hoş görünüyor. Mini fırın ya da turbolu fırınınız varsa pişirme sıcaklığını kendi fırınınıza göre ayarlayın. Bazen özellikle mini fırında 200 derece yakabilir, turbo fırın ise kekinizi çok kurutabilir.
Piştikten sonra 10 dk fırında dinlendiriyoruz. Daha sonra keki istediğimiz ölçülerde kesip, ayırdığımız karışımla eşit olarak ıslatıyoruz. Eğer ıslatmakta kullanacağımız karışım çok yoğunlaşırsa karıştırarak bir miktar soğuk süt ekleyebilirsiniz.
 
Afiyet Olsun...

3 yorum:

  1. geçmiş olsun nugi güzelmiş tarif bende de bır benzerı var ama ben ciğ yumurta kukllanılmasını sevmıyorum boyle seylerde o nedenle benım kremam ayrı yapılıyor yumurtasız cokda lezız oluyor ;) yakında bende yazarım evıme doneyımde. tez zamaanda rahatsızlığın son bulsun umarım ben dış rahatsızlıklarından fena tırsıyorum zorr cokkk zor :/

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, gerçekten zor ama Allah sabrını veriyor. Hadi bakalım sen de yap kekini de ver bize tarifini. Yalnız bu kekte yumurta çiğ kalmıyor çünkü iyi çırpılmış yumurta pişmiş sayılır. Tabii bu kek mutlaka buzdolabında saklanmalı yoksa hemen bozuluyor. Geçen bir arkadaşa götürdüm bu kekten iş yerinde unutmuş yememiş kek ne hale gelmiştir kim bilir. Ay ben de sohbet ediyorum resmen kendi kendime. Ne oluyor ayol. Ay bir de ayol dedim. Ben bir ağrı kesici alayım kafa gitti yine kusura bakma...:)))

    YanıtlaSil
  3. hahahah yaa bende sohbet tarzında sevıyorum bu ısı sorun degıl :) denemeslıgım var yumurtalısını ama cıg koku geldı burnuma sevemedım lakın buzlukta sakladım daha sonra cıkardım taze gıbı yendı tadında bozulma olmamıstı ama cıg yumurta dusuncesınden sıyrılamadım gıttı :) ayollll :D bende dun gece ıgne seklınde aldım agrı kesıcılerı ancak paklıyor :D

    YanıtlaSil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...