Kasım 30, 2013

İRAN PİLAVI

Ne zamandır tarifini vermek istiyordum fakat buralarda olmadığımdan bir türlü kısmet olmadı. Ben İran usulü pirinç pilavı yedikten sonra Türk usulü pilav yiyemez oldum. Elbette bizim pilavımız da çok güzeldir ama İran pilavı kainat güzeli. Bir kere neredeyse hiç yağ yok, tuz çok gerekli değil ve zaten pirincin yapısı yüzünden oldukça ince dokulu bir pilav. Pirinç olarak basmati pirinci kullanılıyor. Pişirmesi de Türk pilavından kolay. Bizde pilavın kıvamını tutturmak ustalık gerektirir ama bu pilav da öyle bir dert yok. Ayrıca içinde pirinç dışında cezbedici özelliği olan iki malzeme bulunuyor; patates ve kırmızı altın safran. Şimdi gelelim pilavın malzemelerine ve yapılışına;
Malzemeler:
Basmati pirinci
Safran
Patates
Sıvıyağ
Su
Tuz
Susam
Yapılışı:
Pilavı yapmaya başlamadan önce pirinci sıcak tuzlu suda 15 dakika bekletiyoruz ve sonra nişastası gidene dek iyice yıkıyoruz.
Sonra bir tutam safranı havanda iyice dövüp, toz haline getiriyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta safranın dövülmüş halini görüyorsunuz. 
Daha sonra toz haline getirdiğimiz safranın üzerine biraz sıcak su döküp, üzerini kapatıp demlenmeye bırakıyoruz. Bu demi buzdolabında saklayıp bir iki gün içinde yine kullanabilirsiniz.
Sonra yıkanmış pirinci kaynayan suda  5-6 dakika kadar haşlıyoruz. Biraz tuz eklemeyi de unutmuyoruz. Bir yandan da halka şeklinde doğradığımız patatesleri sadece tencere yüzeyini kaplayacak kadar yağda tek taraflı olarak kızartıyoruz. Susamlar da patatesin kızaran tarafında kalacak ama ben koymayı unutmuştum bu yüzden fotoğraflarda yok.
Haşlanan pirinci süzüyoruz ama üzerinden soğuk su geçirmiyoruz. Süzer süzmez, tek tarafı kızarmış olan patateslerin üzerine döküyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp, ocağı kısık ateşe alıyoruz. Haşlanan pirinç tam olarak pişmemiş oluyor. Patateslerin üzerinde tamamen buharla pişiyor pirinç. Böylece tane tane oluyor.
 
İran pilavında pilavın tamamı safranla boyanmıyor. Pişmiş pilavdan bir tabak alınıp üzerine demlenmiş safran dökülerek boyanıyor ve bir servis tabağına alınan pilavın üzerine süsleme gibi konuyor. Ben bu pilavı eşimle kendime yaptığım için demlemeye bıraktığım safranı alıp direkt tencere içindeki pilavın bir kısmını boyadım. Pilavın tamamı boyanmayınca safranın aroması daha çok hissediliyor, benden söylemesi.
 
Yukarıdaki fotoğrafta bitmiş halini görüyorsunuz. İşten gelip yapmıştım. O kadar acıkmıştım ki süsleme zahmetine falan girmedim, direkt mideye indirdim. Oh afiyet olsun bana...:)))

4 yorum:

  1. canim muhtesem olmus,,,, ellerine saglik
    bu kadar iyi yapmani hic tahmin etmemistim
    aferinn ;)

    YanıtlaSil
  2. rica ederimmm,,,,, guzelim :***

    YanıtlaSil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...