Ekim 02, 2013

GEMİCİ BÖREĞİ (SOFRA DERGİSİ EKİM SAYISINDAN)

Sofra dergisinin Ekim sayısı dün elime ulaştı. Bende hiç vakit kaybetmedim, dün akşam hemen bir tarif hazırladım. Bundan sonra sofra dergisini bu şekilde inceleyeceğim. Bu ay dergide bol bol kurban bayramına yönelik yemekler var. Balık dosyası da yine güzel tarifler içeriyor. Osmanlı mutfağından dört tarife yer vermişler. Bende dün akşam evdeki malzemelere göre sayfaları çevirirken Osmanlı Mutfağından ''Gemici Böreği'' tarifine rastladım. Bir baktım iki adet yufka gerekiyormuş. Buzdolabında da tam iki adet yufka vardı. Ben bunu yaparım dedim, bismillah sıvadım kollarımı. Sonuç mükemmel. Tarifi aynen aktarıyorum.
 
MALZEMELER: (4 kişilik)
2 adet yufka
4 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
4 çorba kaşığı ufalanmış tulum peyniri
4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
6 dal maydanoz
1 adet yumurta, karabiber
Kızartmak için: Zeytinyağı
Servis için: Bal

YAPILIŞI:
Peynirleri bir kaseye alın. Üzerine bezelye, ince kıyılmış maydanoz ve karabiber ekleyip karıştırın.   
Yufkaları düz bir zemine serip ortadan ikiye kesin ve üst üste koyun.  
Aralarına peynirli harç serpip, çok sıkı olmayan bir rulo şeklinde sarın.
Uç kısımlarını çırpılmış yumurta ile yapıştırın ve 2 cm kalınlığında dilimleyin.
Zeytinyağını yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp börekleri önlü arkalı kızartın.

Üzerine bal gezdirerek ya da bal eşliğinde servis yapın.
Tarif yukarıda anlatıldığı gibi fakat ben sadece böreğin şeklini biraz değiştirdim. Normalde yufka katlarının arasına malzeme koyup, iki yufkayı aynı anda büyükçe bir rulo yapmam gerekiyordu. Elimdeki yufkalar normalden küçük ve ince olduğundan ben bir yufkayı yarıya kesip üst üste koydum ve malzemeyi üzerine koyup rulo şeklinde sardım. Sonuçta tadı aynı...:)))

Kesinlikle deneyin, koca işten geldiğinde hemen böreklere saldırdı. Gerçekten lezzetli. Bal ile nasıl olur ki diyebilirsiniz. Balla ya da balsız iki türlü de güzel. Biz çocukken ekmeği önce bala sonra tulum peynirine batırırdık. Burada da aynı tadı alıyorsunuz.
Afiyet olsun...:))))
 

6 yorum:

  1. BAllı nasıl olur diyenlerdenim, balsızı güzel olur ama bak onu tahmin ettim ben. Aferin bana, yüs puan, herkesler beni çok sevmeli bence:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iki türlü de yedim, iki türlü de beğendim. "'Gülchine'i çok sevmeli'' adında bir vakıf kuracağım, oradan gelip gelip seni sevip gidecekler....:)))))

      Sil
    2. aynen bende balla olmaz dıdım ama denemekte gerek yaparsın yerız yaa :D tarıfe gerek yoktu zahmet etmıssın bebem :D
      Gülçini seviyoruz öyleyse varız derneği vakfı bişeysine üyeyim ben :D

      Sil
  2. çok güzel gözüküyor elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Hımmm çok güzel gözüküyor, hani altın gibi kızarmış diyorlar ya aynen öyle. Ellerinize sağlık.
    Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle...

    YanıtlaSil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...