Haziran 01, 2013

ARAZİ :D


 Bu sabah ancak ona çeyrek kala uyanabildim. Kendime inanamadım çünkü ben en geç saat sekize kadar uyurum. Haftalardır hafta sonları hep yedide uyandım. O kadar çok yorulmuşum ki bu kadar uyumam normal yani. İyide oldu kendime geldim biraz.

 Dün iş yerinden mühendis arkadaşlarla göreve gittik. İlçenin her yanını karış karış gezelim dedik ama zaman yetmezdi zaten elli iki köye. Biz de beş köyün arazisini gezebildik.
Göreve çıkmış olabilirdik ama bu fotoğraf çektiremeyeceğimiz anlamına gelmiyordu. Hem böyle güzel makarnalık buğdaylar bulmuşum model olarak kaçar mıydı?

Sanırım herkesin böyle bir fotoğrafı vardır. Benim işimin en sevdiğim kısmı arazidir. Arazide dolaşalım, hastalık zararlı kontrolü yapalım, gerekirse traktöre binelim vs.. hepsi bana uyar.:)) O yüzden dün de pek neşeliydim.

 Bir sürü leylek gördüm havada! Demek ki bu sene bol bol gezeceğim, zaten Kapadokya'ya bir hafta sonu kaçamağı ayarladım geçen hafta, 15 Haziran'da yolcuyuz. :))
Burada çok net görünmüyor ama leylekler olağanüstü göç toplantısı yapıyorlardı.

Burada da ekmeklik buğdayımız var. Maşallah taneleri dolgun.

 Ve işte bizim göreve çıkma sebebimiz. Süne! Süne inişleri başlamıştı. Şimdi arazileri kontrol edip, sıklıklarını belirliyoruz. Buna göre ilaçlı mücadele önerip önermeyeceğimize karar veriyoruz. Fotoğrafta 4. dönem süne nimfleri görülüyor. Böyle çok şirin böcek yavruları ama buğdaya zararı çok büyük.
Yukarıdaki fotoğrafta görebildiğiniz gibi buğday sapını ve danesi emerek sapın ve danenin özsuyunu alıyor. Sonra da saptan yukarı besin maddesi gitmediğinden daneler gelişemiyor. Ya da daneyi emerek danenin gelişimini engelliyor. Bu böceklerle en güzel mücadele arazilerin çevresini ağaçlandırmak. Çünkü arazilerin çevresinde bulunan ağaçlarda parazitoid böcekler yaşıyor. Bu parazitoidler süne yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakıyor. Böylece süne yumurtaları diğer yumurtadan çıkan larvalar tarafından yenilmiş oluyor.


 Bakın burada içleri boşalmış, parazitli yumurtalar var. Artık siyahlaşmışlar. Böylece bu yumurtalardan larva çıkışı olamayacak.

En sonda bu güzel peygamber çiçeği ile veda edeyim. Kendisi tıbbi bir bitkidir bu arada. :)))

4 yorum:

  1. ziraat bilgisi edindim epeyce:9 saol nugi..

    YanıtlaSil
  2. 4. fotoğrafta uçmaya mı çalışıyosun Allah'ın planörü :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya babam TAI'de akşama kadar uçal yapıyor ama bana bir tane bile göndermiyor, onu protesto ediyorum. :))
      Ya da buğdayların arasında kenevir de bulmuş olabilirim:DD

      Sil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...