Nisan 24, 2013

ÇİN YEMEĞİ, SEBZELİ-TAVUKLU NOODLE

Geçenlerde Kocayla Migrosta alışveriş yaparken acıktık ve evde hızlı yapabileceğimiz bir şeyler bakındık. O sırada eskiden tutkum olan çin makarnalarının hazırlarından gördüm. Kocada seviyordu üstelik. Tabii onları alıp, noodle'ını suda 3 dk haşladıktan sonra soslarını döküyorsunuz. Güzeldi fakat yinede hazır aroma tadı beni rahatsız etti. O zaman dedim ki Koca'ya ''Koca Koca, ben bunu evde yaparım, sende yersin'' :)) Sonra cumartesi günü Çağdaş'tan alışveriş yaparken karşıma bu güzel noodle paketi çıktı. Hemen satın aldım ve nihayet pazartesi akşamı pişirdim. Biraz benim ve eşimin damak tadına göre yeniden düzenledim. Yoksa Koca yemez. Çin yemeklerinden soğumasın ki beni Çin restaurantına götürsün, değil mi? :DD
Neyse gelelim yapılışına; Efendim aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi sağolsunlar malzemeleri ve yapılışını yazmışlar. İsteyenler paketin üzerindeki tarifi yapabilir fakat ben kendi düzenlememi yinede buraya yazacağım.
Malzemeler:
Bir paket noodle
Yarım kilo istiridye mantarı
İki adet soğan
3 diş sarımsak
Haşlanmış tavuk (göğüs, küçük doğranmış)
Soya sosu


Yapılışı:
Bilmeyenler için söyleyeyim, Noodle çin makarnasıdır. Bizim makarnalarımızdan tek farkı şeklidir, içerik olarak hiç bir farkı yoktur. Haşlanınca da çubuk makarnadan sadece azıcık incedir.
Önce noodle'ları kaynayan tuzlu suya atıyoruz ve 4-5 dakika haşlıyoruz.
Haşlanınca böyle gözüküyorlar. Haşlandıktan sonra süzüp, soğuk sudan geçiriyorsunuz. Buraya kadar normal makarna haşlama prosedürünü uyguluyorsunuz yani.
Sonra sosu hazırlıyoruz. Sos için soğan ve sarımsakları incecik doğrayıp, kavuruyoruz.

Onlar kavrulurken istiridye mantarlarını yıkayıp ince doğruyoruz. Kültür mantarı da kullanabilirsiniz ama bence istiridye mantarı daha lezzetli. İstiridye mantarının tadı daha çok ete yakın, dokusu daha güzel. Kültür mantarının tadı saman gibi.
Kavrulmuş soğan ve sarımsakların içine mantarları ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.  
Daha sonra haşlanmış tavuk ve tavuk suyundan ekleyip, sos biraz koyulaşana kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Soya sosu olmadan noodle olamaz. Soya sosunu bol kullanıyoruz. Ben Koca sevmediğinden koyup koymamakta kararsız kaldım, sonra aman azıcık koyarıp deyip, şişenin yarısından fazlasını boca ettim. Ona rağmen Koca anlamadı. Bana da az geldi, yerken ekledim. Noodle epey bir çekiyormuş soya sosunu. Bu arada tarifte hiç tuz yazmadım, sadece noodle'ı haşlarken suya koyuyorsunuz. Soya sosu çok tuzlu olduğundan sakın tatmadan tuz koymayın derim ben.
Soya sosu da katılmış sosumuz böyle, artık bu haldeyken içine haşlanmış ve süzülmüş noodle'ı ekliyoruz. Biraz sosla karıştırıyoruz, orta ateşte.
Sonrasında da böyle görünüyor işte. Dediğim gibi ben kendime göre düzenlemeler yaptım. Siz havuç, brokoli, soya filizi vs. kullanabilirsiniz. Soya sosunda Koca'yı kandırmış olsamda, soya filizinde ve brokolide kandıramayacağımı bildiğimden hiç katmadım tarife. Ama o da bu halini beğendi ve güzelce yedi.
Siz de yapmak istermisiniz? Afiyet Olsun... :))))

6 yorum:

  1. Ben hiç istiridye mantarlı denemedim. Genelde sebzeli yaptım. Afiyet olsun diycem ama çoktaaaan olmuştur heralde:)
    Olsa da yesek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))yemek artti, dun annemlerdeydik bu yuzden bu aksamda noodle yiyecegiz.
      Bende sebzeli yapmak istiyorum ama koca yemez.

      Sil
  2. İstiridye mantarı ben de hiç denemedim ama güzel gibi sanki deneyeyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı çok güzel bence, mutlaka denemelisin. :))

      Sil
  3. Sosu çok az olmuş susam yağı da eklemelisinn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsun sosu çok az olmuştu, susam yağı da evde yoktu. Sanırım bu çin yemeği olmadı. :(( Ama tadı güzeldi. Bu Nugi yemeği olsun mu? :)))

      Sil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...