Şubat 20, 2013

AYVA TATLISI

Eşim öğretmen olduğundan, özel ders vermek için öğrencilerinin evine gidiyor. Ona da orada bir ikramlar bir ikramlar sormayın. Bizimki evde çoğunlukla çok seçicidir, orada kıramayıp her şeyi yiyormuş meğerse... Bir gün geldi, ''Bugün bir ayva tatlısı yedim ki sorma, çok güzeldi''dedi. Ben de ''Ayva tatlısı mı? Onun içinde tarçın yok mu? Hani sen tarçın yemezdin'' diye söylendim tabii. Sonra sen yapabiliyor musun? diye sordu. Benden kaçar mı? Kocam yeter ki benim de sevebileceğim bir şey yesin, ''Aaa dedim. Ben alasını yaparım''. Şimdi buradan itiraf ediyorum, kocacım ben hiç ayva tatlısı yapmamıştım. Ama bak sen istedin onuda başardım. Başardım değil mi? Beğendi yani. İki tabak yedi...:DDD
Ben tarifi internetten buldum. Malzemeler şöyle;
                                            2 adet orta boy ayva
                                            1,5 su bardağı su
                                            2 su bardağı toz şeker
                                            1 adet çubuk tarçın
                                            1 elmanın kabuğu (Bunu tarife ben ekledim, annem hep söylerdi, ben de vardır bir bildiği dedim...:DD )
Yapılışı: Öncelikle ayvaları soydum ve kabukları tencerenin dibine dizdim. Ayvaların çekirdek yuvalarını ve çekirdeklerini çıkardım. Ayvalarıda tencereye dizdim.Aralarına elma kabukları ve ayvanın çekirdeklerini, çekirdek yuvasını koydum. Çubuk tarçın, şeker ve suyu da ekledikten sonra kısık ateşte pişirmeye bıraktım. İlk başta ayvalar pişti ama rengi dönmüyor diye düşünüyorsunuz. Fakat sabırlı olup, bir saat kadar kaynatmaya devam ederseniz rengi kızarıyor. Pişerken arada suyunu ayvaların üstüne gezdirdim ve bir kere de ayvaları ters yüz ettim. Bir süre sonra tatlının şerbeti, ayva çekirdekleri sayesinde koyulaşıyor, jöle gibi bir kıvam oluyor. İşte o kıvama da geldi mi bitti demek zaten.

Ben sıcak sıcak yemeyi tercih ettim. Üzerine kaymak koydum ve sosundan gezdirdim. Kocama yaptım güya, ama ben ondan daha hevesle saldırdım. Çok hafif ve güzel, hafif tatlıları sevenlere tavsiye edilir.
Afiyet Olsun... :))))

2 yorum:

  1. valla ilk defa yapmana rağmen gayet başarılı...bende çok anlıyomuşum gibi yazdım :))))

    YanıtlaSil
  2. :)) Çok teşekkür ederim. Yapması oldukça kolaydı, sanırım o yüzden başarabildim. Eğer daha önce bu tatlıyı yediysen anlayabilirsin bence.. ya da sende yapsana, daha kolay anlaşılır :DDD

    YanıtlaSil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...