Kasım 11, 2013

SERÇELERİN ŞARKISI, THE SONG OF SPARROWS,(Âvâz-e gonjeshk-hâ)


Uzun zamandır düzenli yazamıyorum. İş yerinde yoğun iki hafta geçirdik. Annem rahatsız olduğu için akşamları da onun yanında geçirdim vaktimi. Bu mazeretler sonucu beni affedersiniz, değil mi? :)
Bugün izlediğim bir filmden bahsetmek istiyorum. Üniversitede film izlemeyi çok severdim. Sınav günlerinde dahi mutlaka bir film izlerdim. Video kiralama dükkanındaki çocukla kanka olmuştuk. Artık filmlerin çoğunu bedavaya alıyordum. Fakat izlediğim filmlerin hepsi de Amerikan filmleriydi. Artık basit Amerikan filmlerini izleyemiyorum. Boşa vakit geçiriyormuşum gibi geliyor. Nasıl sıkılıyorum anlatamam. Bende daha sanatsal, daha gerçekçi filmler arayışına girdim ki böyle filmlerde çok. Önemli olan ilgi alanının o noktada olması. Derken İran kültürü ile ilgilenmeye başladığımdan, İran filmleri nasılmış bakayım dedim. Ve birbirinden güzel filmler izledim. Bunlardan ilki de ''Serçelerin Şarkısı'' adlı film. Filmin yönetmeni Majid Majidi. Bu filmi çok beğendim ve sonra yönetmenin iki filmini daha izledim. Onlardan sonra bahsedeceğim. 
Serçelerin şarkısı İranlı bir aileyi anlatıyor. Baba Kerim (Mohammad Amir Naji) bir deve kuşu çiftliğinde sigortasız çalışan bir işçi. Kızının kulakları iyi duymuyor ve işitme cihazı kullanıyor. Oğlu köydeki diğer çocuklarla birlikte kullanılmayan bir su deposunu temizlemek için pisliklerin içinde uğraşırken, kızın işitme cihazı suya düşüyor. Bunun üzerine Kerim işten çıkıp, su deposuna gidiyor ve işitme cihazını arıyor. Fazla detaylı anlatmayayım. İşitme cihazı bulunuyor ama bozulmuş. Yaptırmak için çok miktarda para gerekiyor. Bu arada bir devekuşu çiftlikten kaçtığı için Kerim işten atılıyor. Kızının işitme cihazı mutlaka tamir edilmeli, yoksa kızı sınavlardan kalacak. Tahran'a tamir ettirmek için giden Kerim, para kazanmanın farklı yollarını buluyor. Ben kısaca böyle anlattım, izlerken heyecanı kaçmasın çünkü.:)))
Gelelim filmde en çok sevdiğim sahnelere. Bir kere film çok sade. Basit bir hayat, sıradan, hiçbir olağanüstü durum yok. Hatta ilginç bir şey de yok. Ama yoksul bir adamın hayat mücadelesi bu kadar etkileyici anlatılamaz. Film çok derin, çok anlamlı. Tek kelimeyle etkileyici. Baba Kerim'e aşık oldum. Adam bildiğiniz çirkin ama o kadar büyük ve temiz bir kalbi var ki...:)) Majid Majidi her filminde işçinin ve emekçinin hayat mücadelesine değiniyor. Ve her filminde bir obje seçiyor, film onun etrafında dönüyor. Bu filmde Kerim her seferinde deve kuşu görüyor. İzleyince anlayacaksınız ne demek istediğimi. 
Yukarıdaki fotoğrafta çocukların balıkları kaza eseri yere düşürmesinin bir anı var. Orada çocukların üzüntüsünü derinden hissettim. Sonrasında baba Kerim Azerice bir şarkı söylüyor. O sahne de çok güzeldi. 
Yukarıdaki fotoğrafta Kerim deve kuşu taklidi yapıyor. Böylece deve kuşunu bulup, işine geri dönebileceğini düşünüyor.:))

Bu sahnede çok anlamlıydı. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz sahnede ise oğlanın parası yetmeyince yalnızca babasına meyve suyu alıp, ben zaten sevmiyorum ki dediği sahne. İçim paralandı. Ben böyle durumlara çok üzülürüm. Dışarda bir şeyler alabilmek için hesap yapan ve parası çıkışmayınca boynu bükük marketi terkeden bir çocuk görürsem mutlaka peşinden koşar ve ödemekte ısrar ederim.
Bir de şöyle bir sahne vardı. Tahran'da şans eseri çalışırken hurdaya çıkmış bir anteni gören Kerim anteni eve getiriyor. Aynı zamanda erik de alıyor. Anteni evim damına takmış, karısı aşağıdan erik atıyor. Bu arada Kerim diğer evlerin damlarında ki küçük antenlere bakıp, gururla kabarıyor. İlkel ama bir o kadar bizden bir tepki. Filmde bu bahsettiğim gibi birçok ince detay gizli. Mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum. Majid majidi ile daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler :))http://www.tersninja.com/emegi-ve-emekciyi-kutsayan-bir-sinemaci-majid-majidi

8 yorum:

  1. Sanırım 4 yıl önceydi, Altın Portakal film festivalinde izlemiş ve hayran olmuştum. Olmayan bir konu bu kadar mı ustalıkla anlatılır. Bu filmden sonra İran sinemasına merak saldım ve onlarca film izledim, bir tanesi bile kötü değildi, şahane filmler çeviriyorlar. Size Sinegöz isimli siteyi tavsiye ederim, orada pek çok İranlı yönetmenin filmini bulabilirsiniz. Bakın bu linkte Majid Majidi filmleri var: http://www.sine-goz.com/tag/majid-majidi/ Belki biliyorsunuzdur zaten :) Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yorumunuz ve tavsiyeniz için teşekkürler, majid majidinin bundan başka iki filmini daha izledim onlar hakkında da yazacağım. Sizin dediğiniz siteye de hemen bakıyorum. Sevgiler benden...:)))

      Sil
  2. bir seri filmdi bu yanlış hatırlamıyorsam trt1 de gecelerı sıksık verır bende cok kez seyrettım ve gerçekten ıc acıtıyor ve gercekten basarılı fılmler
    geçenlerde de benzer bır iran fılmi seyretım o da fena ıdı ayakkabı konusu vardı ıkı kardes tek ayakkabı ıle okula gıtmek durumunda kalıyor sürekli koşması gereken kardeşlerden bırı ayakkabı kazanmak ıcın atlet oluyor ama 3. olması lazım ama yanlıslıkla bırıncı oluyor o yuzundekı ıfade aklımdan cıkmaz cennetın cocuklarıydı sanırım onuda ızlemelısın hatta bulursak bırlıkte ızleyelım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cennetin çocuklarını da izledim, hatta onu da yazacağım.:)))

      Sil
  3. baba filmini de an itibariyle izlemiş bulunmaktayım trt1 de şimdi bitti bu yazının üstüne güzel denk geldi kuzum :*

    YanıtlaSil
  4. annene geçmiş olsun dileklerimi ilet lütfen.inşallah şimdi çok iyidir.

    iran filmlerine bir ara bende sarmıştım ama çok acıklıydı bende hassas bir hanımefendiyim etkisinde kalıyorum bana ver saçma romantik komedileri , en güzeli :)

    YanıtlaSil
  5. Son zamanlarda İran filmleri baya yaygınlaştı. Ya da oraları anlatan filmler.
    Bence sanatsal şeyleri tercih etmekle çok iyi yapıyorsun, o tarz filmler resimler kitaplar ruhumuzu besliyor.
    Sevgilerimle
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle haklısın, Amerikan filmleri izleyemiyorum, midem bulanıyor. :)))

      Sil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...