Nisan 10, 2013

DEVŞİRME DİZİLER

Öncelikle söylemeliyim ki ben iyi bir televizyon izleyicisi değilim. Neredeyse hiç televizyon izlemem fakat buna rağmen arada sırada beş dakikalık göz atmalarda şu dizi nasılmış, bu dizinin konusu neymiş mutlaka bir fikrim oluyor. Televizyon izlemiyorum only belgesel durumum da yok, benim ki başka. Ben çocukluğumdan beri televizyon izlemiyorum, dinliyorum. Elimde hep bir şeyler olur, ya bulmaca çözerim ya örgü örerim ya da fasulye ayıklarım :)) ama bir şekilde elim doludur. Bir uğraşa sahipken de televizyona bakmam, elimde bir şey yoksa da televizyona katlanamam. Vaktimi boşa harcamak gibi gelir. Şimdiler de eşim de eve geç geldiğinden evde o gelene dek televizyon açılmıyor. Eşim gelince de beraber takip ettiğimiz dizilere bakıyoruz. Bunlar 'Grimm, The Walking Dead, The Mentalist, How I Met Your Mother ve Yalan Dünya oluyor. Türk dizilerinden hiç birini beğenmiyorum. Önceki dönemlerde beğenip izlediğim olurdu ama bu dönem hiç yok. Bir de ben düzenli takip edemem bizim diziler de her yerde konuşuluyor. Takip etmeyince maç kaçırmış gibi oluyorsun. Neyse konuyu çok dağıttım. Devşirme dizilere gelecek olursak modernize edilmiş, sevimlileştirilmiş isimleri uyarlama diziler olarak geçiyor. En azından bu da bir şeydir tabii, taklit olmuyor. Ama bana sevimsiz geliyor. Bir kere biz orjinali varken neden uyarlama izliyoruz. Alt yazı okumak istemeyenler için ülkemiz dublaj ustası. Bence eskiden çekilmiş, görüntü kalitesi düşük dizilerin uyarlaması yapılsa daha uygun olur. Dizinin ya da filmin konusu çok mükemmeldir, yeni neslin de izlemesi çok iyi olur fakat dönem çok değiştiğinden yeniden uyarlanması iyi olur. Bizim ülkedeki senaristlerin hayal gücü yok mu?  Her şeyimiz uyarlama her şeyimiz taklit!!!
Canım Monk dizisini izleyebilmek için neler yaptım ben, o kadar güzel bir diziydi ki bittiğinde babamı kaybetmiş gibi oldum. Şimdi Galip derviş adıyla uyarlamasını çekiyorlar. Engin Günaydın baş rolde. Zaten bu adamı hiç sevemedim ben ama monk'un yerine iyice eğreti durmuş. Hiç olmamış. Bir kere Monk takıntılıdır ama aynı zamanda asildir, çok bilgilidir. Derviş Galip daha bir garip hiç asil durmuyor. Zaten dizideki kişiler vs de hiç olmamış. Ben hiç beğenmedim ama halk sevebilir.


 Desperate housewives dizisini de yıllarca takip ettim. Annem de bayılıyordu ama alt yazı okuyamıyordu. Sonra e2'de sanırım Türkçe dublajları çıktı. Sonra bir baktım uyarlaması yapılıyor. Fakat bu dizi aslına çok uygun bir şekilde uyarlanmış o yüzden daha ılımlı yaklaştım biraz izledim. Şimdilerde de arada sırada reklamlarını görüyorum ve  ne yazık ki gördüklerimden dehşete düşüyorum. Bildiğin acıların çocuğu moduna girmişler. Bu dizi de düştü gözümden. Zaten yabancı dizileri tamamen uyarlamamız imkansız çünkü kültürlerimiz, halkın olaylara bakış açısı ve espiriler öyle farklı ki, ne yapsak eğreti duruyor. Bu dizide uyarlaması oldukça zor, son zamanlarda biraz bozsa da yinede en iyisi bu. Cast seçimleri de başarılı.


En nefret ettiğim ise ''Doktorlar'' dizisiydi. Güzelim ''Grey's Anatomy'yi ne hale getirmişlerdi. Orjinal dizide oynayanlar izlese eminim ağlarlardı. O ne acitasyon, o ne seviyesizlik. Berbat ötesiydi. Ayrıca bir bizim acil servislere gidin bakalım nerede öyle doktor, nerede öyle hasta. Çok yapaydı hala da kurtulamadık diziden. Yazın yazlıkta bir faciaya dönüşüyor. Sıkıntıdan televizyonu açıyorsun 'Kanal D, Atv' diye kanallar var sonra bir de 'doktorlar kanalı' var. Arada doktorlar kanalı Show tv ana haberi veriyor sonra yine doktorlar.Sanırım hala gösteriyorlar.
Şimdiye kadar izlediğim en güzel uyarlama ise 'Bir kadın Bir erkek'. Bir kere hiç sınırlandırmamışlar. Oyuncular öyle doğal oynuyorlar ki gerçekten sevgililermiş gibi. İkisi de ülkemizin abuk sabuk yorumlarına kulaklarını tıkamış işlerini yapıyorlar. Seksten de sevgiden de çok doğal bahsediyorlar. Zaten sevgilinizle ya da eşinizle siz nasılsınız ki. Yalnız Star Tv'ye geçtikten sonra evlenme mevzusu çıktı aralarında. bu toplum baskısı mı yoksa orjinali mi böyle bilemiyorum. Sonuçta uzatmalı olduğu için mutlaka evlenecekler diye bekliyorum.
En son da 'Yalan Dünya'dan bahsetmek istiyorum. Bu uyarlama bir dizi değildir fakat gördüğüm bir şey beni çok rahatsız etti. Gülse Birsel'i beğenirim, iki dizisi de çok hoşuma gidiyor. 'Avrupa Yakası' daha iyiydi diye tutturanlardan da değilim. Yalan dünyadaki bir çok karaktere bayılıyorum. Dizi güzel, Gülse Birsel donanımlı biri fakat dün dizinin son bölümünü izlerken çok üzüldüm. 'How I Met Your Mother' dizisini yıllardır takip ediyorum ve hiç bir bölümünü kaçırmadım. İki hafta önceki bölümde oradaki karakterlerden Marshall bir içki icat ediyor ve her zaman gittikleri cafede o içkiyi tarif ettiğinde barmen içkiyi dizideki başka bir karakter olan Robin Scherbatsky'nin ismi ile anıyor. Kendi yarattığı kokteylin isim babası Scherbatsky olunca Marshall çıldırıyor ve çeşitli numaralar yapıyor. Şimdi gelelim Yalan dünya'ya; Onların sürekli takıldıkları bir cafe var ve bu cafe tam da evlerinin altında. Cafede bir sandviçe Orçun'un ismi veriliyor. Orçun yapmış bu sandviçi ve çok beğenilmiş. Emir'de bunu görünce kıskanıyor ve kendi adına bir yiyecek çıkarabilmek için didiniyor. Şimdi konu sizce de aşırı benzer değil mi? Tamam esinlenmiş olabilir ama How i met your mother'dan tam bir hafta sonra aynı espri hiç hoş olmamış. Sonuçta o dizileri izleyenler de var. Bu izleyiciyi aptal durumuna sokmak değil mi? Ben böyle hareketlerden hoşlanmıyorum.
Özgün olalım. Özgün olan şeylere değer verelim. Yanlış anlaşılmasın amacım Türk dizisi izlemeyin, yabancı diziler daha güzel demek değil. Aksine eğer özgün bir Türk dizisiyse mutlaka izleyin, izlettirin.

5 yorum:

  1. Kesinlikle katılıyorum dediklerinin çoğuna. Hele o nasıl gabriel solis dir ya hayretler içerisindeyim:) songül öden ise sevmem ama takdire şayan mesela. Lost u uyarlasınlar oldu olacak ama yemez bence:)

    YanıtlaSil
  2. evet gabriel hiç olmamış fakat onun oyanayan kadını çok beğeniyorum. role de girmeye çalışıyor ama fizikten kaybediyor.

    YanıtlaSil
  3. valla taklitler aslını yüceltir lafının vücut bulmuş halidir bu çakma diziler :) ikisinide sevmedim ben :/ zaten dizi seven biri değilimdir 70likler gibi TRT severlerdenim ben :) diğer kanallarda güzel bir film yoksa hiç tercih etmem.

    YanıtlaSil
  4. aynen katlıyorum sana.sen de benim gibi amerika dizisi izliyorsun sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Amerika dizileri daha güzel. İzleye izleye Amerikalı oldum hatta, bütün kültürel şeylerini öğrendim. Bana dizileri daha orijinal geliyor. Her Türk dizisinde mutlaka yabancı bir diziden alıntı var, buna ifrit oluyorum. Taklit sevemedim.

      Sil

Çalıştırın parmakları canlarım
( Blog linki yazılan yorumları kesinlikle yayınlamıyorum. Zaten yorum yapınca blogunuzun linkini bırakmış oluyorsunuz. Lütfen buna dikkat ediniz, teşekkürler)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...